Vackra fönster med spröjs

02 mars 2021
william eriksson

När det är dags för en större renovering är fönster något man ofta kollar på. Nya fönster kan göra mycket för värmekostnaden och betalar sig självt efter lite tid. Energiförlusterna med gamla tvåglasfönster är inte det bästa för plånboken eller miljön. Samtidigt som nya moderna fönster blir bättre och bättre på att hålla värmen inne så kanske man drar sig för att sätta moderna fönster på ett äldre hus på grund av estetiska skäl. Att ersätta vackra äldre spröjs fönster är såklart en bra investering, men hur vackert blir det med moderna fönster egentligen? 

Moderna fönster som passar in

Som tur är så behöver man idag inte kompromissa mellan god isolering och vackra fönster. Idag kan man få vackra fönster som passar in med estetiken hos äldre hus. Spröjs, det vill säga ribborna som delar in fönstret i mindre rutor är vanligt på äldre fastigheter och ger ett specifikt utseende som man såklart vill bevara. 

På vissa äldre fönster så är det fasta spröjs som använts för att använda flera mindre glasrutor. Idag så kan man få avtagbara spröjs som sätts över en hel glasruta. Detta underlättar såklart även när man ska tvätta fönstren, då det bara är att plocka av och sätta dit dem igen. 

Modern teknik med äldre charm

 Fönster med avtagbar spröjs kan givetvis både komma i både två- och treglasvarianter för bästa ljusgenomsläpp och energibesparing. Man kan få moderna fönster med samma utseende som de äldre, samtidigt som man har stor valfrihet i öppningsriktning, profiler, material och mycket mer.

Även om träfönster är det vanligaste kan man idag även få kombinationer av trä och aluminium som ändå ser vackert ut på ett äldre hus. Dessutom har man stora valmöjligheter på glaset. Det finns exempelvis ljudreducerande som passar perfekt för att hålla ute buller, utan att för den sakens skull kompromissa med estetiken.