Sök akuttandvård vid smärtor och besvär

16 december 2019
Cecilia Olsson
Sök akuttandvård vid smärtor och besvär

Att råka ut för tandskador är ganska vanligt både hos vuxna och barn. Det kan till exempel vara ett trauma eller infektioner i käkar och tänder. Har man haft en skada på en mjölktand eller en permanent tand så kan den efter ett tag få en annan färg. Om tanden blir rosa så är det på grund av att det har blivit en blödning inne i tanden, är den gul så beror det på att det har bildats förkalkningar i tanden och en grå eller brun tand innebär att den har fått en infektion. En blödning går över av sig själv och tanden återgår då till sin naturliga färg. Har tanden drabbats av förkalkning går det dock inte över utan den kommer att ha kvar sin gula färg. En infektion i tanden kan göra mycket ont och har en tand blivit grå ska man alltid låta en tandläkare undersöka den. I vissa fall kan den gråa färgen försvinna av sig själv men ofta kan det krävas en rotfyllning för att rå på besväret. 

 

Ibland kan det hända att tanden får skador på roten som inte går att behandla. Då kommer det sluta med att tanden dör efter några år. Om det sker kan man istället ersätta tanden med en bro eller ett implantat. En utredning görs då av en tandläkare för att se om det går att ersätta tanden. Ett barn som har en död tand kan få en plasttand istället som sitter med hjälp av en tandställning. Runt 20-års ålder kan en utredning göras av en tandläkare för att se om man ska sätta in ett implantat.

Har man råkat ut för en tandskada kan man söka akuttandvård Odenplan. Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål hjälper den som har tandvärk eller andra akuta problem. På mottagningen arbetar de alltid för att kunna ta emot den som är i behov av akuttandvård så fort som möjligt.