Säkra ditt hem med en fuktmätare

23 mars 2021
jonas olsson

Fukten är den största risken som finns i alla hem. Med för mycket fukt startar skador som kan innebära att huset slutligen får totalsaneras eller till och med rivas. Ett resultat som du säkert inte vill vara med om. 

Det luriga med fukt är att det inte alltid märks i början, eller under hela tiden fram tills att skadan redan är för stor. Så är det ofta när det gäller grunden, badrum och takkonstruktionen. Alla tre är de platser där fukten oftast uppstår och även tre olika platser som är det dyraste som du har i din bostad.  

 

Ha full kontroll

Det behöver inte vara ett gammalt hus för att det ska kunna bli fuktskadat. I många fall är det snarare tvärtom. Nyare hus har också nyare konstruktioner där felmontage eller skador inte upptäcks förrän det är för sent. Det kan vara en fuktspärr under badrummets kakel och klinker som är felskapat. En brunn som inte har fullständig tätning. Ett tak som släpper igenom regn på en eller flera platser, eller en grund som inte är tillräckligt dränerad eller tät. Hur ska du då ta reda på om du har en risk i ditt hem innan det är för sent? Det finns sätt som du kan ta till för att kunna upptäcka eller begränsa en skada i tid.  

 

 

Mätare som visar risker i god tid

Om du misstänker att du har en fuktskada eller har haft en fuktskada som du vill ha koll på, så finns det fuktmätare som du kan använda dig av i hemmet och på arbetet. Det är ett enkelt sätt att hålla koll så att du vet vad som händer i de skikt som du annars inte kan se. Var även noga med att hålla en okulär kontroll över alla partier på ditt hus som innebär höga riskfaktorer.