När behöver man en låssmed?

29 juli 2021
william eriksson

I vardagen kanske man inte alltid går omkring och funderar över låssmeder, försåvitt man inte själv är i branschen. Låssmed är en yrkesgrupp som inte alltid finns nära medvetandet, med andra ord. Det är lite lustigt med tanke på hur viktiga de kan bli för dig från ena stunden till den andra.

För den som upplevt paniken, när dörrnyckeln är borta och du står med två kassar med glasspaket och en brinnande önskan att besöka det lilla rummet med hjärta på dörren, kan det vara helt annorlunda. Du inser att du saknar en låssmed i ditt liv. Väldigt mycket. Här och nu.

 

Oväntade situationer och planerat underhåll

Extremfallet med borttappad nyckel och behov att komma innanför den egna dörren är bara ett av flera tillfällen då det är aktuellt att prisa våra låssmeder. Liknande varma känslor kan uppstå för din låssmed då du kommer hem från semestern och finner att du haft inbrott. För det mesta kan du då inte få dit en yrkesperson fort nog.

Andra tillfällen då du behöver en låssmed är mindre panikartade. En länge planerad översyn av lås och nycklar är inte heller fel att göra. Tekniken har utvecklats och ditt 70-talshus kan behöva moderna lås och larm.

 

 

Vad har du för önskemål och krav?

I en akut situation är saken relativt enkel. Du behöver kunna komma in i din bostad. I detta fallet är saken självklar och du kan kontakta en jourtelefon direkt. Du behöver kunna bevisa att det är du som är ägare eller hyresgäst men sedan är saken löst. Jouren tar hand om det hela.

Ett planerat byte av låssystem är annorlunda. Det är ingen dum idé att börja med att din låssmed gör ett hembesök och ger förslag på bra lösningar. Så visst är en låssmed en viktig person i ditt liv ibland.