Lasersvetsning när ingen annan svetsning funkar

26 februari 2022
william eriksson

editorial

Att svetsa samman små delar var nästintill omöjligt innan man uppfann lasersvetsning. Lasersvetsning går till så att en smal koncentrerad laserstråle värmer upp ett minimalt ställe utan att värma upp området runt omkring. Svetsningen går snabbt och därför hinner inte områdena runt omkring bli varma. Som du kan föreställa dig är detta ett pilligt jobb som inte skall göras hemma, hur många instruktionsvideos det än finns på Youtube att titta på. Lasersvetsning kan foga ihop saker vid ytan eller skapa djupa spetsfogar. Man kan också använda lasersvetsning till att löda ihop saker. Lasersvetsning kan användas på plast och metall som stål och koppar.

 

Fördelarna med lasersvetsning

Lasersvetsning är starkt och precist. Man kan svetsa djupt och säkert när det inte behöver bli någon kontakt mellan yta och laserstråle. Lasersvetsning möjliggör att svetsa ihop extremt små delar med varandra. Inom annan industri finns fördelen att materialets tjocklek inte spelar någon roll. Laserstrålen är så koncentrerad att man kan svetsa genom de flesta material. Lasersvetsning används inom de flesta industrier idag. Eftersom det är energisnålt – och inte ger något avfall – är detta en fantastisk teknik som till skillnad från annan industri överlag är klimatsmart.

 

Lasersvetsning

 

Vad behöver du mer veta om lasersvetsning

Tekniken har funnits i 40 år och utvecklas ständigt. Det finns enormt många områden där lasersvetsning har revolutionerat vår värld. Ta bara pacemakers som idag nästan uteslutande görs med lasersvetsning. Mikrosvetsning används inom dataindustri och elektronik. Det är svårt att föreställa sig någon industri som inte haft fördelar av denna teknik. Idag görs studier kring lasersvetsning och om de områden som kan tänkas ha användning för denna teknik. Liksom studierna blir mer avancerade, blir också verktygen det. Framtiden inom lasersvetsning kommer med stor sannolikhet innehålla ännu mindre laserstrålar och ännu större möjligheter för industrin att skapa de fantastiska små saker vi vant oss vid.