Lagboken är tjock och svindlande

19 maj 2020
william eriksson

Har du någon gång sett en fysisk lagbok? Alltså, inte lagtexterna i någon online upplaga utan de facto lagboken tryckt i en bok som du kan hålla i din hand. Du kan inte hålla den i händerna alltför länge utan att behöva ställa ned den på ett bord. Anledningen är att den är tjock och tung som en tegelsten, även i de mest fickanpassade och komprimerade upplagor. Det blir svindlande och svårt att föreställa sig att vi har advokater som lär sig lagboken nästan utan och innan. Eller ja, de lär sig snarare tolka lagboken utan och innan.  

 

Mycket mer än lagboken 

Sveriges lag och svensk juridik är så mycket mer än lagboken. Det är författningar, propositioner, tidigare rättsfall och prejudicerande domar. Det är i det närmaste helt oövergripligt vilken djungel det finns av olika slags juridiska texter. Lägg därtill att texterna mycket sällan är konkreta och behöver tolkas i ett sammanhang. Därför är det inte konstigt att vi behöver advokater för att reda ut hur saker och ting faktiskt förhåller sig. De kan föra vår talan på rätt sätt i juridiska kontexter.  

 

 

Beroende av juridiskt ombud 

Alla kan behöva ett juridiskt ombud förr eller senare. Om inte enbart för dess rådgivande funktion som kan man vara helt beroende av en advokat, om man hamnar i klistret och behöver argumentera för sin sak, exempelvis i en rättssal. Eller så har du kanske flytt från krig, svält och förföljelse till Sverige. Du kanske har kommit via Danmark och Helsingör och därefter tagit dig över Öresund.  Då är det i det närmaste nödvändigt att söka upp en advokat i helsingborg som kan hjälpa dig föra din talan och övertyga Migrationsverket om dina skäl för att stanna och eventuellt överklaga om du får ett negativt beslut. Alla har rätt till en advokat – även du!