Jag ska utbilda mig och jobba med byggnadssmide

03 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Jag ska utbilda mig och jobba med byggnadssmide

Jag tror jag har hittat vad jag vill utbilda mig inom. Jag har ju alltid varit intresserad av byggbranschen och om jag får säga det själv så har jag en del talang då det handlar om att fixa med huset, reparera, bygga nytt och sånt. Så jag letade lite kring olika inriktningar på just snickare, för jag skulle gärna vilja bli specialist inom något och ramlade då över yrket ”Byggnadssmed”.

Vad innebär det då att jobba med byggnadssmide? Till att börja med är det mycket mer än bara snickeri. En person som jobbar med byggnadssmide är en person som planerar, utformar, övervakar och leder arbetet med konstruktioner i stål och andra metaller De är ansvariga för att se till att projektet slutförs i tid, inom budget och enligt gällande regler, inklusive säkerhetsföreskrifter och miljökrav

En byggnadssmed måste ha en stark kommunikationsförmåga, eftersom de kommer att arbeta med en mängd olika människor, inklusive arkitekter, ingenjörer, hantverkare, leverantörer och kunder. De måste också kunna förstå komplexa ritningar och specifikationer, samt så klart vara en jäkel på att svetsa.

byggnadssmide

Byggnadssmeder är mycket efterfrågade i Sverige

Det innebär att det finns många lediga jobb i branschen, och konkurrensen om jobben kan vara hård. Men med en specialistutbildning så blir det så klart lättare. De flesta byggnadssmeder genomför en lärlingsutbildning inom smide. Det innebär att de har fått specialiserad utbildning i hur man bygger och reparerar konstruktioner. Jag var inne på JB Smides hemsida och kollade runt lite på vilka olika projekt de gör och vad en smed faktiskt jobbar med, och där väcktes mitt intresse. Man kan jobba med allt från enkla stålkonstruktioner till mer avancerade föremål som används vid husbygge. För mig finns det också en konstnärlig approach till det hela och jag hoppas att jag, när utbildning är färdig, även kan jobba med lite konstprojekt inom byggnadssmide.