Investera i skog – några förenklade tips

25 januari 2022
patrick pettersson

Skog är mer än bara en resurs. Det kan vara en investering för livet. Att ha möjlighet att köpa en bit skogsyta, eller en så kallad skogsfastighet, kan vara en dröm som går i uppfyllelse för många. 

Att investera i denna typ av tillgång är dock förenad med en hel del ansvar. I samband med köpet medföljer en stor portion ansvar om skogsvård. Inför köpet har man också som plikt att göra en inspektion av skogsområdet för att se att det som står beskrivet om det faktiskt överensstämmer med verkligheten.

För dig som funderar på att investera i skog finns en hel del matnyttig info online. Det gör dig mer förberedd inför de ansvarsområden du kommer ha och vad som förväntas av dig som ägare. Du kan till exempel läsa om hur man får och inte får göra när det kommer till avverkning av skog. Detta kan i sig vara en klurig sak att navigera, eftersom möjligheten att kunna avverka en viss del av skogsfastigheten står i direkt proportion till fastighetens värde. Därför kan de skogsbruksplaner man får ta del av ibland påvisa att man inte får fälla träd. 

 

skog

 

Med rätt kunskap blir skogsaffären enklare 

Ett råd på vägen för dig som vill investera i en skogsfastighet kan alltså vara att ta kontakt med en expert på skogsförvaltning, som lättare kan hjälpa dig att avgöra vad som är en bra eller en mindre bra affär. Förutom skogsbruksplanen ska man ju såklart ta hänsyn till vad du tänkt ha din skog till och om du har för avsikt att sälja vidare senare. 

Med rätt information och några tips från din rådgivare, kan du med gott självförtroende gå in i skogsaffären. Då kan du se fram emot en tid där din skog blir en värdefull resurs att ta hand om väl och vara stolt över.