Innertak och undertak – är det samma sak?

22 augusti 2021
jonas olsson

Nej, det är faktiskt inte alls samma sak. Men däremot så tror många att det är precis samma sak. Ett innertak är väl samma som undertak? Men nej, så är alltså inte fallet. Ett undertak är en nedsänkt del som sätts upp efter att själva innertaket kommit på plats. Innertaket är alltså det vi ser hemma i våra hustak. 

Dessa innertak kan se olika ut både när det kommer till det rent estetiska, men också när det gäller vilket material som har använts till dem. Man kan använda sig av flera olika sorters material. Så som fiberskivor, spånskivor eller panelbrädor. Vill man ha en mysig och mer ombonad känsla så gör man rätt i att välja ett tak av träpanel. 

Olika innertak passar olika bra till olika hus. Det beror alltså lite på vad för slags hus man bor i. Och även vilken sorts känsla man vill få till. För brandskyddets skull är gipsskivor det allra bästa alternativet att välja då de har en väldigt bra isoleringsförmåga. 

 

Fördelar som finns med innertak

Ett innertak sitter placerat direkt under själva takstolarna. Det finns en sak som är bra att ha i åtanke innan man sätter dit sitt innertak. Detta för att det inte ska uppstå några skador eller liknande senare. Och det är att man isolerar för fukt och värme. 

När man har valt sitt innertak i det material som man själv tycker bäst om, så kan man sedan välja att måla taket i den färg man vill ha. Ett innertak går även ypperligt att måla om ifall man skulle ändra sig och vilja ha taket i någon annan nyans senare. 

Den stora fördelen med ett innertak är att dessa går att göra släta. Men också att man kan gömma en hel del installationer under dessa tak. Du hittar innertak hos till exempel: https://akustikteknik.com/undertak/innertak-eller-undertak/.