Hur energieffektiva är fönster nuförtiden?

25 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Hur energieffektiva är fönster nu för tiden?

Vill du sänka dina energikostnader och samtidigt bidra till att hjälpa miljön? Självklart vill du det! Och ett av de viktigaste sätten att göra det är att välja fönster som är energieffektiva. Eftersom byggnader är så stora energikonsumenter är det viktigt att utrusta dem med moderna och effektiva fönster – inte bara för att spara pengar utan också för att minska föroreningarna. Om du är nyfiken på hur detta fungerar och vilka alternativ som finns tillgängliga kan du ta en titt på det här blogginlägget! Vi kommer att täcka allt från fönsterteknik till tips om hur valet av rätt sorts fönster kan göra en insats för att förbättra komforten i ditt hem – samtidigt som dina månadsräkningar minskar drastiskt. Så om du letar efter lite vägledning för att fatta ansvarsfulla beslut när du köper fönster, läs vidare!

Fönster finns i många olika former och storlekar, vilket kan göra det svårt att välja rätt sorts fönster för ditt hem. Men oroa dig inte – viktiga funktioner som värmeisolering, lufttäta tätningar och flerskiktsglas är alla utformade för att hjälpa till att hålla dina energikostnader nere. Så när du köper fönster bör du se till att kontrollera om du har dessa funktioner – det kan vara skillnaden mellan en för hög och en mycket lägre månadsräkning.

fönster

Välkomnad minskad energiförbrukning

För att ytterligare minska din energiförbrukning och dina kostnader bör du också överväga att investera i dubbelglas eller trippelglas, vilket är ett ännu mer energieffektivt alternativ. Dubbla och tredubbla glasrutor består av flera glasskivor med ett vakuum eller en gas mellan dem för att ge extra isolering – så de kan hålla ditt hem varmare på vintern och svalare på sommaren och spara pengar på värmeräkningen. Dessutom bidrar de också till att minska bullerföroreningar från utsidan.

Slutligen är det viktigt att överväga andra typer av fönsterteknik som solskydd eller låg-E-glas. Solskyddsfönster är utformade för att minska den mängd värme som kommer in i ditt hem, medan låg-E-glas släpper tillbaka en del av solenergin till rummet – så att du inte behöver använda lika mycket el för uppvärmning och kylning.