Din hunds hälsa är viktig

17 augusti 2019
william eriksson
Din hunds hälsa är viktig

Att vara hundägare är fantastiskt. Oavsett om du äger en eller flera hundar, är en erfaren djurskötare eller nyligen skaffat din första valp, känner du säkert till allt det underbara med att ha hund. Människans bästa vän tycks alltid vara än glad och livfull och står alltid på sin husses eller mattes sida i vått och torrt. Din hund finns där för att kela och muntra upp dig när livet känns jobbigt. Ingen människa kan trösta på samma vis som en hund. Därför är det också viktigt för dig att finnas där för din hund och hjälpa den att leva så hälsosamt som möjligt.

 

Rasen spelar roll

Olika hundar har olika förutsättningar när det kommer till hälsa. Hundens ras kan spela stor roll för hur den mår genom livet och hur länge den lever. Stora hundraser som Golden Retriever och Labrador har till exempel ofta sämre leder än vad små hundar har. Därför mår de bäst i en miljö utan så mycket trappor eller annat som kan vara påfrestande för deras kroppar. Hundar från små raser har ofta även en tendens att leva längre än hundar från stora raser.

 

 

Välj rätt foder

Inte bara miljön och rasen spelar roll för en hunds hälsa. Precis som för oss människor är även aktivitet och kost viktigt. Olika raser behöver förstås olika mycket mat och motion, men alla hundar behöver få röra på sig och äta bra föda. Men att välja rätt hundfoder är inte alltid lätt. Eftersom alla hundar är olika och rasen kan spela roll är det mycket som bör tänkas på när fodret ska inhandlas. En del hundar kan till exempel vara allergiska mot en del föda och det kan därför vara bra att göra en del efterforskning för att garantera att din hund får en nyttig mat som den tycker om och förtjänar.