Det dolda priset för samhällets nedstängningar och vägen framåt med en psykolog

03 november 2021
Mikael Barani

advertorial

Det börjar sippra fram allt mer tecken på hur de senaste två årens nedstängningar av samhället har påverkat vår hälsa negativt. Allt från överviktiga barn till fler samtal till stödlinjer gällande psykisk ohälsa är tecken på det hittills dolda pris som vi människor har fått betala för beslut tagna inom politiken.
Är det så att du själv har märkt att du mått allt sämre är du alltså långt ifrån ensam.

Ett nytt liv

Dessvärre är det upp till oss som enskilda individer att faktiskt göra något år saken. Eller kanske ska man inte säga ”dessvärre” – för att ta ansvar för sin egen hälsa är något av de största som vi kan göra här i livet. 
För i så stora system som vi lever i idag, där vi blir allt mindre pusselbitar i ett allt större pussel, är det omöjligt för systemet att fånga upp oss alla.

Istället handlar det alltså om att själv se till att man mår bra och lever ett liv som känns givande.
En del av denna resa är att finna andra som vandrar på samma stigar som man själv gör. För även om man kan känna sig vilsen i början av denna process brukar livet förse oss med andra, som är på samma spår.
Med tiden bygger vi upp nya sammanhang och inser ofta att de gamla aldrig riktigt var ämnade för oss – i varje fall inte på sikt.

En del i att återerövra sin hälsa är med andra ord att få hjälp på vägen. Det kan handla om att finna en psykolog som man litar på, som Rainer Strömblad:https://www.rainerstromblad.se/.
Att hitta någon att bolla sina tankar mot, någon som är professionell, kan vara just det som får saker och ting att falla på plats.
Frågan är nu: vågar du hörsamma kallat och bli den människa som du är menad att vara?