Därför blir du galen utan fönster

05 september 2021
patrick pettersson

Isolering kan driva vem som helst till vansinne. Fråga bara Jack Torrance i The Shining. Han skulle vakta hotellet “The Overlook” i Colorado under vintersäsongen tillsammans med sin familj. De blev snabbt insnöade, vilket förstås var väntat. De kunde inte ta sig någonstans. Snart började de se gastar och väsen och Jack försökte döda sin egen familj. På grund av att platsen gjorde honom galen. Den isolerade platsen utan någon anknytning till omvärlden.  

Likadant vore det om du vistades i ett utrymme utan fönster. Som till exempel en isoleringscell i fängelset. Det är tveksamt om det finns exempel på någon som mått bättre av att stängas in i ett litet utrymme utan några fönster. Utan möjlighet att lyfta blicken och titta ut genom en genomskinlig del av väggen. Vi behöver med andra ord fönster för att hålla oss friska. Så pass friska att man inte börjar se spöken eller vill döda sin egen familj. 

 

Uppskatta dina fönster

Nyckelordet här är förstås fönster. Sådana fönster som du skulle kunna hitta på klarwindows.co.uk. Nu fanns det väl visserligen fönster även på The Overlook, men poängen är att det utan fönster blir väldigt isolerat. Overlook var speciellt. Där spelade det ingen roll att det fanns fönster. Där fanns makter som konkurrerade ut fönsterna. Men för en vanlig människa så kan man bli galen även utan spöken. I alla fall om det inte finns fönster. 

Så, ta en stund och uppskatta dina fönster. När du har läst färdigt det här stycket, res dig upp och gå till fönstret. Ställ dig och titta ut för ett ögonblick. Vad ser du på andra sidan? Fönstret är din anknytning till omvärlden. Det förenar dig med det som finns utanför. Det är någonting väldigt fint och ska inte underskattas. Ta hand om dina fönster. Och din familj.