Bouppteckning en nödvändighet

14 juni 2020
jonas olsson

När någon människa har gått bort finns det förutom sorgen ett antal viktiga frågor som man måste handskas med. Som anhörig kan man sällan helt ägna sig åt att bearbeta dödsfallet utan man behöver också ta tag i det rent praktiska. Detta är inte nödvändigtvis något negativt alls.

Att sköta praktiska göromål ger de flesta en känsla av att göra något nyttigt och hjälper till att distrahera tankarna. En viktig del av det praktiska är bouppteckningen. Enligt lag ska en bouppteckning upprättas inom tre månader från dödsfallet. När bouppteckningen skett skall den skickas in till Skatteverket inom en månad.

 

Vad ska en bouppteckning innehålla?

En bouppteckning innehåller många viktiga uppgifter. Den ska redovisa samtliga tillgångar och skulder som finns i dödsboet. Den ska också nämna samtliga personer som är dödsbodelägare och arvingar, samt testamentariska arvingar. Innan en bouppteckning upprättas är det viktigt att veta om den avlidne efterlämnat något testamente. Detta beror på att enligt svensk lag är det klart och tydligt vilka personer som ärver egendomen vid ett dödsfall. Den avlidne kan förutom dessa ha velat lämna exempelvis en gåva till någon ideell förening. En bouppteckning reder ut problem och rätar ut frågetecken. 

 

 

En kompetent jurist är till stor hjälp

När man hamnat i den svåra situationen att en närstående avlidit behöver man all hjälp man kan få. För de flesta av oss inträffar detta få gånger under livet, medan en jurist sysslar med liknande frågor på yrkesmässig basis. Här kan man få information, stöd och hjälp. https://www.juristenjeppsson.se/bouppteckning/. Många gånger är en bouppteckning i Sölvesborg en helt okomplicerad process, och enkel att åstadkomma med juristens hjälp. Andra gånger kan det handla om undantag, eller så kan det uppstå en del komplikationer. Med rätt hjälp går processen ändå smidigt och lagkraven uppfylls. När bouppteckningen är klar blir det enklare att avsluta och gå vidare i livet.