En klockbutik i Stockholm kan fylla flera syften
Ursäkta, vad är klockan? Det är fråga rimlig att ställa till personal i en klockbutik. Den personen borde rimligtvis ha koll på vad klockan är och kunna besvara frågan. “Ursäkta, vad är klockan?” är dock också en klassisk brittisk komedifilm. Den handlar om skolrektorn Brian Stimpson (ja, det låter misstänksamt likt “Bart Simpson”) som med gott samvete verkligen hade kunnat skriva in “punktlighet” som en av sina egenskaper i cv:t.
Punktligheten testas dock rejält. Brian Stimpson har väldigt bråttom till ett tåg i filmen eftersom han måste hinna i tid till en konferens. Egentligen kanske Brian borde sprungit till en klockbutik snarare än till tåget. Där hade han kunnat köpa på sig klockor så att det räckte och blev över, och förhoppningsvis hade den där punktligheten aldrig mer behövt bli ifrågasatt.
Fyller fortfarande en funktion
Visst, filmen är visserligen från 1986 och någon kanske skulle argumentera för att klockor och klockbutiker spelat ut sin roll. Idag kollar folk på sina telefoner när de ska ta reda på vad klockan är. Eller? Inte i alla sammanhang.
Klockbutiker fyller fortfarande en värdefull funktion för till exempel skolor, där mobiltelefonerna helst inte ska vara framme på lektionerna. Hur ska då eleverna veta när de blir befriade från lärarnas tyglar om det inte vore för klockan – och klockbutikerna?
Du skulle sakna dem
Marknaden finns fortfarande där. Folk vill köpa klockor, och klockbutiker fyller en värdefull funktion i vårt konsumtionssamhälle. Det är inte bara den praktiska nyttan folk vill åt. Minst lika många ser till exempel ett armbandsur som en elegant accessoar.
De kanske inte ens ägnar en blick åt visarna i uret, men klockan är värdefull ändå. Skulle klockbutikerna en dag försvinna, då skulle de sakna dem. Är du sugen på att undersöka klockutbudet där du bor? Besök då en klockbutik i Stockholm eller läs mer här: https://www.klockbutikistockholm.se/.