Inte en tanke på invaliditetsintyg
Visste du att dina fötter innehåller femtiosex ben, hundratolv leder, sjuttiosex muskler och fler än tvåhundra ligament? Tänk dig nu att du arbetar som takläggare en sval och solig aprildag. Himlen är blå och solen skiner. Det är höjden av alla arbeten. Du har inte en tanke på vare sig försäkringsbolag eller ortopeder och allra minst på invaliditetsintyg. Du är som en örn i skyn, som ser hela staden från ovan.
Ställningen är säker och selen är på. Du har arbetat som takläggare i många år och är i bra form. Men när du upptäcker att du har glömt fästa livlinan i selen suger det till i magen och du tappar balansen. Där du står finns ingen plats att återställa den och du faller ut från taket. Ett skolminne flimrar förbi, där gymnastikläraren säger: ”Landa på fötterna och svikta med knäna så skadar du dig inte!”
Rehabilitering
Du vaknar på sjukhuset ett dygn senare och får höra att du hade tur. Du har bara krossat fötterna, brutit benen, höften och två revben, samt slagit en axel ur led. Bara tvåhundra ben brutna med två hundra procent smärta. Bara. Du funderar över fallet och tänker att det måste ha sett ut som den gången då du tappade mormors hallonpaj i trappan. Du spikas ihop, får se ut som en mumie ett tag och lär dig sedan gå igen.
Invaliditetsintyg – vägen till räddning
Ett år senare behövs ett invaliditetsintyg, då fötterna – trots operationer – fortfarande är krokiga. Du kämpar inte bara med rehabiliteringen, utan också för skadeförsäkringsbeloppet som du har rätt till. Du behöver ta hjälp av ett företag som kan lyfta bördan och sköta både utredning och invaliditetsintyg.
De får dig att lyfta till högre höjder igen och ger dig mer tid att fokusera på hobbyer och intressen. Livet är för kort för att ha tråkigt.